Vi vet at de aller fleste artister og låtskrivere blir matte i blikket når de møter ordet ”åndsverklov”, og det er en fullt forståelig reaksjon – åndsverkloven er en omfattende lovtekst som gir opphavspersonen eierskap til sine verk, og som også regulerer de såkalte nærstående rettighetene. Dagens Lov om opphavsrett til åndsverk m.v er fra 1961 og nå jobbes det med en ny lovtekst.
Våren 2017 rettet Gramart og NOPA søkelyset mot forslaget til ny åndsverklov. Resultatet ble kampanjen #utenmusikk. Flere artister og låtskrivere involverte seg i kampanjen, og deres stemme ble hørt i mediene og i de politiske miljøene. Like etterpå avviste Stortinget en av de mest omstridte paragrafene som var foreslått, §71.
Mange champagnekorker spratt på sosiale medier, men selv om sløyfingen av denne ene paragrafen føltes som en seier for mange, er det fortsatt mye som gjenstår i et lovforslag som kan få store innvirkninger på låtskrivere og artisters hverdag.
Vi tar mål av oss å brekke dette ned til et språk og en størrelse som artister og låtskrivere uten juridisk eksamen kan forstå og forholde seg til.
Styreleder i NOPA Ingrid Kindem og daglig leder i GramArt Elin Aamodt forteller om kampanjen #utenmusikk, litt om bakteppet, og litt om hva som skjer framover med ny åndsverklov
Harald Sommerstad, jurist og styremedlem i Gramart innleder og gir oss en innføring i de viktigste juridiske begrepene i åndsverkloven.
Musiker og komponist Peter Baden, Gramarts Elin Aamodt og Harald Sommerstad diskuterer deretter hovedpunktene i åndsverkloven gjennom eksempler og konkrete tilfeller der åndsverklovens prinsipper har blitt utfordret.
Monica Ifejilika styrer ordet, og vi inviterer dere som deltagere til å ta del i samtalen.
Vi spanderer kaffen, og fersk suppe kan kjøpes i baren.
Påmelding her
Frilansfrokost arrangeres av Samspill, Nordic Black Theatre og MØST – denne gang i samarbeid med Gramart og NOPA.